Condiții de depozitare și transport
Acumulatoarele livrate cu electrolit, în stare încărcată, se depozitează cu dopurile bine închise, în încăperi uscate (umiditate maximă 70%), la temperaturi cuprinse între 5 și 30 grade C, ferite de căldură, radiații solare și substanțe chimice.
După o perioadă de depozitare, în condițiile precizate mai sus, sau de neutralizare timp de: 6 luni acumulatoarele se vor reîncărca, înainte de utilizare, urmând instrucțiunile, numai în cazul în care densitatea electrolitului scade sub 1,26 g/cm3.
Se interzice depozitarea altor produse peste acumulatoare.
Pe durata transportului se vor asigura condițiile necesare evitării răsturnării și lovirii acumulatoarelor.
Sfaturi utile – Protecția Mediului
Acumulatorii uzați sunt considerați deșeuri periculoase. Este interzisă aruncarea acumulatorilor uzați! Orice cumpărător este obligat prin lege de a preda acumulatorul uzat spre colectare și valorificare la centrele special amenajate. Este obligatorie returnarea unui acumulator uzat, odată cu achiziționarea unuia nou, conform HG 1132/2008.
Producătorii de baterii și acumulatori sunt obligați să organizeze colectarea de deșeuri fie individual, fie prin transferarea responsabilităților către un alt operator economic, în baza unui contract. Aceștia sunt, de asemenea, obligați să țină o evidență cu tipul, numărul și greutatea bateriilor și acumulatorilor portabili introduși pe piața, a deșeurilor colectate și a punctelor de colectare organizate.
Producătorii de baterii si acumulatori auto au, de asemenea, obligația să predea deșeurile de baterii și acumulatori auto unui operator economic care desfășoară activități de tratare sau reciclare, să țină o evidență privind tipul, numărul și greutatea celor introduși pe piața precum și cantitatea colectată și predată pentru reciclare. Aceștia au și obligația să înființeze sisteme de colectare a deșeurilor de baterii și acumulatori auto de la utilizatori finali.
Sfaturi utile – Protecția bateriilor auto
Bateriile conțin electrolit = acid sulfuric! Acesta este foarte coroziv, putând cauza râni grave!
Dacă acidul v-a atins ochii, spălați cu multă apă și consultați de urgentă un medic.
Dacă acidul v-a atins hainele, spălați imediat cu săpun și clătiți cu multă apă.
Nu lăsați niciodată bateriile sau acidul la mana copiilor. Gazul care se degajă în timpul încărcării este exploziv!
Este strict interzisă prezența unor flăcări deschise sau producerea de scântei în preajma bateriei montate sau supusă procesului de încărcare pe redresor. Pericol de explozie!!